Military expenditures in the maelstrom of the globalized world - Krtalić, Sandra (Array, 2010)
Koncept vojne potrošnje je star koliko i prve stare civilizacije. Vojska je, kao prva i jedina crta obrane, oduvijek imala veliku ulogu u potrošnji zemalja. Vojna potrošnja se mijenjala kroz povijest baš kao i shvaćanje vojnih snaga koje su predstavljale vojnu silu neke zemlje. Globalizirani svijet u kakvom danas živimo je sve to promijenio, posebno kad govorimo o obrani države od stranih i domaćih prijetnji. Razvoj tehnologije i sama globalizacija su drastično promijenile koncept ratovanja a time i samu strukturu i razinu vojne potrošnje. Tehnološka razina je jedan od najboljih pokazatelja razvoja jedne zemlje, no i snage njene vojske. Naravno, vojnu silu je teško održati bez jednako adekvatne gospodarske sile jer su upravo razvijeno gospodarstvo i jaka industrija ono što omogućuje razvoj obrambenog potencijala zemlje i njegovo financiranje