Il carbonato calcico : l'adattamento delle viti americane nelle terre dell'istria - Hugues, Carlo (Istituto agrario - stazione sperimentale dell'Istria, 1896)
Američke sorte vinove loze uvezene su zbog otpornosti na filokseru. Prijeti im, međutim, opasnost od kloroze, do koje dolazi zbog previše kalcijeva karbonata u tlu. Zbog toga se u knjizi donose kalcimetrijske analize istarskog tla i iznosi koja vrsta vinove loze je podesna za koje tlo.