Cenni sulla flora arbense - Nikolić, Emanuel ([s. n.], 1904)
Autor govori o povijesti proučavanja rapske flore. Navodi literaturu koja se odnosi na floru kvarnerskih otoka, ali ne na Rab. Tek kasnije botaničari počinju proučavati Rab. Autor se posebno osvrće na djelo mađarskog botaničara V. Borbasa: Adatok Arbe és Veglia szigetek nijari floraja közelebbi ismeretehez. Nalazi u njemu niz pogrešaka i zaključuje da je prostor za proučavanje rapske flore botaničarima ostao otvoren.