Pravilnik Prve pučke banke dalmatinske u Spljetu = Statuto della Prima banca popolare dalmata in Spalato ([Prva pučka dalmatinska banka], 1875)
Prve pučke dalmatinske banke osnovana je s ciljem da se dalmatinski težaci oslobode materijalne ovisnosti o autonomaškim veleposjednicima, malim kapitalistima i lihvarima, koji su posuđujući novac seljacima, kupovali njihove izborne glasove.