Bericht über einen Ausflug nach Dalmatien im Spätherbst des Jahres 1854. : gelesen in der fünften Generalversammlung obgenannter Gesellschaft in Agram den 24. April 1854. : (aus dem Kroatischen übersetzt) - Kukuljević Sakcinski, Ivan ([s. n.], 1854)
Pisac je posjetio gradove: Rijeku, Bakar, Senj, otoke Krk, Rab i Pašman, dalmatinske gradove Zadar, Šibenik, Split, Klis i Omiš. Istaknuto je značenje starih hrvatskih gradova Solina i Klisa za našu povijest. Posjetio je Kaštela, grad Trogir i Poljičku Republiku. Trogirska katedrala graditelja majstora Radovana iz 1240. spada u najstarije i najznačajnije dalmatinske građevine. Na kraju se brojkom navode povelje i listine koje je autor popisao.