Un'episodio di cavalleria dell'anno 1585 a Spalato - Alačević, Josip (Arheološki muzej, 1897)
Nakon mira s Turcima 1540. Venecija je zabranila svaki sukob s njima, što se osobito odnosilo na zaleđa dalmatinskih gradova, koja su svakodnevno bila u dodiru s Turcima. U djelu se opisuje slučaj kapetana Lodovica Celija, koji se sa svojom trupom god. 1585. sukobio s Turcima i za to bio kažnjen.