Un'episodio di cavalleria dell'anno 1585 a Spalato - Alačević, Josip ([Split : Arheološki muzej, 1897)
Nakon mira s Turcima 1540. Venecija je zabranila svaki sukob s njima, što se osobito odnosilo na zaleđa dalmatinskih gradova, koja su svakodnevno bila u dodiru s Turcima. U djelu se opisuje slučaj kapetana Lodovica Celija, koji se sa svojom trupom god. 1585. sukobio s Turcima i za to bio kažnjen.
Nasl. nad tekstom.
Podatak o autoru na kraju teksta; izvorni oblik i puno ime autora: Josip Alačević.
Supplemento al: Bullettino d'arch. e storia dalm. ; n. 1, a. 1897.
Keywords: Dalmacija -- Povijest -- 1409.-1797.; Dalmacija -- Vojna povijest -- 16. st