Inscrizione in rozzo d'Istria dell' anno 541. - Kandler, Pietro ([s. n.], 1860)
Pietro Kandler je 1856. godine imenovan carskim konzervatorom za Istru i Primorje. U “Pismima konzervatora” koja je objavljivao u dnevnom listu Osservatore triestino 1870. i 1871. godine dopisuje se sa svojim povjerenicima na području Trsta i Istre koji su bili zaduženi za pronalazak i prijepis starih dokumenata, slali mu podatke o novootkrivenim arheološkim lokalitetima i pronađenim nalazima. Kandlerovi dopisnici bile su poznate osobe iz javnoga života, a nerijetko i razne ustanove i lokalne vlasti. U tim je pismima iznosio svoje komentare o navedenim nalazima, davao atribucije i datirao te davao upute i poticao svoje povjerenike na daljnje proučavanje i sakupljanje starina. Najviše se bavio epigrafijom i prikupljanjem epigrafskih kamenih spomenika u zbirke, odnosno muzeje te drugim antičkim rimskim građevinama. Čest predmet pisama bili su topografija i kartiranje, zatim konzerviranje i restauriranje arheološke baštine. Posebno se zalagao za dostupnost starina široj publici, osim u muzejima i preko povijesnoumjetničkih vodiča s reprodukcijama spomenika. - Iz “Pisma konzervatora” : konzervatorsko djelovanje Pietra Kandlera Katarine Geromette.