Prozodijski sustav Pražnica - Biočina, Zdravka (Array, 2018)
U ovom je radu analiziran prozodijski sustav govora Pražnica na temelju spontanoga govora 15 izvornih govornika različitih dobnih skupina. Slušnom i akustičkom analizom željela se opisati današnja zvučna slika čakavskoga govora Pražnica. Rezultati su pokazali da govornici pražničkoga, uz očekivana tri čakavska naglaska i prednaglasnu dužinu, ostvaruju još kratki i dugi uzlazni naglasak te zanaglasnu dužinu, što se potvrđuje i akustičkim podatcima. Istraživanjem nisu utvrđene veće razlike u naglasnom sustavu s obzirom na dob i spol, osim veće tonske razvedenosti ženskih govornika pražničkoga.