Suzbijanje zlatne žutice vinove loze smanjenje šteta i sprječavanje širenja zaraze - Grozić, Kristina; Poljuha, Danijela; Bubola, Marijan (2018)
Suzbijanje zlatne žutice vinove loze obavezno je u područjima gdje je potvrđena njena pojava, a mjere suzbijanja su u većini vinogradarskih regija Europe regulirane pravnim aktima, odnosno naredbama o suzbijanju. Najučinkovitije mjere suzbijanja zlatne žutice uključuju suzbijanje američkog cvrčka primjenom insekticida, budući da je američki cvrčak primarni vektor zaraze te uklanjanje i uništavanje simptomatičnih trsova, koje treba ukloniti u što kraćem roku od prve pojave simptoma. Pored toga, kako bi se smanjio izvor nove zaraze, potrebno je krčiti zapuštene vinograde ili samoniklu lozu koja se nalazi u blizini proizvodnih vinograda. U svrhu uspješnog uklanjanja zaraženih trsova iznimno je važno pratiti pojavu simptoma unutar vinograda, što se provodi organizirano od strane stručnih službi na razini šireg vinogradarskog područja, ali i od strane proizvođača, koji trebaju pratiti pojavu simptoma u vlastitim vinogradima. U slučaju izostanka primjene mjera suzbijanja, zlatna žutica se može epidemijski širiti te se u svega nekoliko godina može zaraziti veći dio trsova u vinogradu. U ovom je radu dan prikaz mjera suzbijanja zlatne žutice s ciljem smanjenja šteta koje ona pričinjava i sprječavanja širenja zaraze.
Flavescence dorée management is mandatory in infected areas and it is regulated by national decrees in all European winegrowing regions. Efficient disease management includes the control of vector Scaphoideus titanus through insecticide application and the removal and destruction of symptomatic vines, which should be removed as soon as possible after the appearance of symptoms. In addition, it is necessary to extirpate abandoned vineyards and wild vines which may be found close to productive vineyards, in order to reduce the sources of new infections. Infected grapevines are removed after monitoring the occurrence of symptoms within the single vineyard, as well as after organized monitoring implemented by expert services on a wider vineyard scale. When there is a lack of monitoring and management measures, flavescence dorée may spread epidemically and during a few years most of the vines in a vineyard may become infected. In this paper we present the measures implemented in the management of flavescence dorée in the vineyard in order to control the disease and to avoid its further spread.
Bibliografija: str. 38-39.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Vinova loza -- Zlatna žutica -- Fitoplazma -- Američki cvrčak -- Suzbijanje