Ljekovita svojstva gljiva - Širić, Ivan, inženjer agronomije; Han, Luka (2018)
Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima diljem Hrvatske. Danas su gljive popularna vrijedna hrana, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, siromašne su ugljikohidratima, mastima i natriju te ne sadrže kolesterol. Gljive sadrže važne hranjive tvari, uključujući selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteine i vlakna. Brojna istraživanja ukazuju blagotvorne učinke na zdravlje i liječenje nekih bolesti gljivama, kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, hipertenzije i visokog rizika od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti pojave raka i metastaza. Gljive djeluju antibakterijski, snizuju kolesterol i jačaju imunološki sustav te su važan izvori bioaktivnih spojeva.
The aim of this paper was to give a general overview medicinal properties of some mushrooms species. Reported mushroom mushrooms species are systematically classed under the Basidiomycota division. These species are saprophytes and they are very useful for cultivation. In addition, they are naturally present in various parts of Croatia. Nowadays, mushrooms are popular valuable foods because they are low in calories, carbohydrates, fat, and sodium: also, they are cholesterol-free. mushrooms provide important nutrients, including selenium, potassium, riboflavin, niacin, vitamin D, proteins, and fiber. Numerous studies have shown beneficial effects for health and the treatment of some diseases, such as prevention or treatment of Parkinson, Alzheimer, hypertension, and high risk of stroke. They are also utilized to reduce the likelihood of cancer invasion and metastasis. Mushrooms act as antibacterial, immune systemenhancer and cholesterol lowering agents, and they are important sources of bioactive compounds.
Bibliografija: str. 61-62.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Basidiomycetes -- Gljive -- Hrana -- Ljekovitost