Uzgoj, mjere njege i održavanja božićnog kaktusa - Židovec, Vesna (2018)
U vrijeme božićnih blagdana na tržištu se povećava potražnja za proizvodima ukrasne hortikulture, među kojima je božićni kaktus tradicionalna vrsta. Cilj ovog rada je prikazati taksonomsku pripadnost i porijeklo vrste, način uzgoja te mjere njege i održavanja u primjeni. Rod Schlumbergera pripada porodici kaktusa, a potječe iz kišnih šuma Brazila. Uvjeti trajanja osvjetljenja od 14-16 sati uz temperaturu od 22-24 °C povoljni su za vegetativni rast božićnog kaktusa, a uz 8-9 sati dnevnog svjetla i temperature od 15 °C razvija cvijet.Od mjera njege u primjeni važno je biljkama osigurati razdoblje mirovanja nakon cvatnje i tijekom ljeta, te pravilno zalijevanje i prihranu tijekom vegetacijskog razdoblja.
During the Christmas holidays, demand for ornamental horticultural products is increasing, including the Christmas cactus as a traditional species. The aim of this paper is to show the taxonomy, the origin of the species, the way of cultivation and the maintenance and care practice. Genus Schlumbergera belongs to the family Cactaceae and originates from the rainforests of Brazil. The lighting conditions of 14-16 hours and temperature of 22-24 °C are favorable for the vegetative growth of the Christmas cactus, and with 8-9 hours of daylight and temperature of 15 °C, the flower development starts. Maintenance practice includes: providing the plants a rest period after flowering and during the summer, and proper watering and nourishment during the vegetation period.
Bibliografija: 19 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Ukrasna hortikultura -- Lončanice -- Tradicijske vrste -- Kaktusi -- Cactaceae -- Božićni kaktus