Feeding habits of the striped red mullet, Mullus surmuletus in the eastern Adriatic Sea - Pavičić, Mišo; Šiljić, Jasna; Brajčić Jurica, Dajana; Matić-Skoko, Sanja (2018)
Feeding habits of the striped red mullet, Mullus surmutetus in the eastern Adriatic Sea were investigated. Stomach contents of 203 specimens (11.5 - 32.9 cm TL) collected by bottom trawling were analyzed. Commonly accepted procedures were followed during the diet composition inspection and standard keys were used for food items determination. Examinations showed that 39 identified prey taxa belong to 11 major systematic groups: Crustacea, Gastropoda, Bivalvia, Pisces, Cnidaria, Echinodermata, Polychaeta, Nematoda, Bryozoa, Algae and Rhizaria. The predominant and preferred prey category was decapod crustaceans within all size categories and only in the largest individuals, the dominance of Bivalvia followed by Polychaeta and Crustacea were found. The largest individuals also showed more variety in consumption of different prey categories and a higher mean number of prey items in comparison with smaller fish. No significant differences in prey foraging between males and females \((p>0.05)\) and regarding to season \((p>0.05)\) were found. Feeding on such wide spectra of prey without significant variations regarding to sex and season suggests that the striped red mullets are able to adapt to shifts in spatio-temporal variations in the abundance of potential prey. Presence of detritus in the digestive tracts is highly related to its foraging behaviour on muddy detritic bottoms.
Istraživana je ishrana trlje kamenjarke, Mullus surmuletus u istočnom dijelu Jadrankog mora. Analiziran je sadržaj želudca 203 jedinke (11.5 – 32.9 cm TL) prikupljenih pridnenom povlačnom mrežom koćom. Opće su prihvaćene metode i ključevi za determinaciju korišteni za određivanje sastava ishrane i determinaciju plijena. Istraživanjem je određeno 39 identificiranih vrsta plijena koji spadaju u 11 glavnih skupina: rakovi, puževi, školjkaši, ribe, žarnjaci, bodljikaši, mnogočetinaši, oblići, mahovnjaci, alge i krednjaci. Dominantna i poželjna kategorija plijena bili su dekapodni rakovi unutar svih veličinskih kategorija, dok je samo kod najvećih jedinki pronađena dominantnost školjkaša, a slijede ih mnogočetinaši i rakovi. Najveće jedinke također su pokazale veću raznolikost u konzumaciji različitih vrsta plijena i prosječno veći broj jedinki plijena u odnosu na manje ribe. Nije pronađena značajna razlika u ishrani između mužjaka i ženki \((p>0.05)\) i s obzirom na sezonu Istraživana je ishrana trlje kamenjarke, Mullus surmuletus u istočnom dijelu Jadranskog mora. Analiziran je sadržaj želudca 203 jedinke (11.5 – 32.9 cm TL) prikupljenih pridnenom povlačnom mrežom koćom. Opće su prihvaćene metode i ključevi za determinaciju korišteni za određivanje sastava ishrane i determinaciju plijena. Istraživanjem je određeno 39 identificiranih vrsta plijena koji spadaju u 11 glavnih skupina: rakovi, puževi, školjkaši, ribe, žarnjaci, bodljikaši, mnogočetinaši, oblići, mahovnjaci, alge i krednjaci. Dominantna i poželjna kategorija plijena bili su dekapodni rakovi unutar svih veličinskih kategorija, dok je samo kod najvećih jedinki pronađena dominantnost školjkaša, a slijede ih mnogočetinaši i rakovi. Najveće jedinke također su pokazale veću raznolikost u konzumaciji različitih vrsta plijena i prosječno veći broj jedinki plijena u odnosu na manje ribe. Nije pronađena značajna razlika u ishrani
Bibliografija: str. 132-135.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Ribe -- Trlja kamenjarka -- Mullus surmuletus -- Ishrana; Jadransko more