Dijaloški odnos bioetike i biopolitike pravo na život osoba starije životne dobi - Kutleša, Mislav (2018)
U radu se nastoji utvrditi odnos bioetike i biopolitike u kontekstu osoba starije životne dobi. Iako starenje po sebi i nije fenomen, ipak se kao fenomen ističe odnos prema osobama starije životne dobi. S obzirom na to da iste nerijetko gube svoje psihofizičke sposobnosti i suočavaju se s vlastitim ograničenjima, neminovno se suočavaju i s vrijednosnim sustavom i odnosom društva. U tom smislu biopolitika očituje se kao snaga i moć koja je sposobna svojim instrumentima preobraziti i oblikovati novu kulturu, međutim ne samostalnim radom, već je dužna osloniti se na pomoć bioetike, čiji je temeljni predmet odnos spram ljudskoga dostojanstva, života i zdravlja. Nasuprot kulturi materijalizma i konzumerizma bioetika ima zadatak iznova probuditi u suvremenom društvu smisao i vrijednost ljudske naravi kao baze etičnosti i zdrave biopolitike radi razvijanja svijesti o krjepostima kao dijelu naravi ljudske osobe. Time se etika krjeposti želi istaknuti kao nova paradigma biopolitike jer odgovara onom izvornom i iskonskom ljudskom.
The paper seeks to establish a relationship between bioethics and biopolitics in the context of elderly people. Although aging itself is not a phenomenon, the attitude towards elderly people is highlighted as a phenomenon. Given that they often lose their psychophysical abilities and are faced with personal limitations, they inevitably face both the value system and the treatment of society. In this sense, biopolitics is manifested as the force and power whose instruments allow it to transform and shape a new culture, however, not by independent work, but relying on the help of bioethics, whose main concern is the attitude towards human dignity, life and health. Contrary to the culture of materialism and consumerism, bioethics has the task to reawaken in the modern society the meaning and value of human nature as the basis of ethics and healthy biopolitics in order to raise awareness of virtues as part of the nature of the human person. This aims to highlight the ethics of virtues as a new paradigm of biopolitics because it corresponds to that original and primordial human.
Sadrži i: bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Biopolitika -- Bioetika -- Starije osobe -- Dostojanstvo starijih -- Altruizam