Prenatalna dijagnostika i moralne implikacije - Begić, Martina Ana, redovnica; Turi, Ana (2018)
U današnjem svijetu globalizacije i tehnike, nema sumnje kako prenatalna dijagnostika obilježava izuzetan napredak i značaj u životu čovjeka. Premda se može govoriti o tzv. svijetlim i tamnim stranama ove dijagnostike na umu bi uvijek trebalo imati kako znanost i tehnika trebaju bezuvjetno poštivati moralna načela. Ova tema duboko zadire u dostojanstvo ljudske osobe koja mora biti zaštićena od začeća do prirodne smrti. Stoga se u prvom dijelu članka govori o prenatalnoj dijagnostici te metodama koje ona uz sebe veže. U drugom dijelu prikazuje se moralno–bioetički osvrt na iznesenu tematiku. Bez simbioze genetike i etike nema boljitka za budućnost čovjeka, stoga je kroz prizmu etike i morala nužno promatrati i prenatalnu dijagnostiku.
Globalization and technology have impacted nearly every aspect of modern life, hence without a doubt, remarkable advances have been made in prenatal diagnostics, and its significance in people’s lives has been considerable. Although one may speak of the so–called bright and dark sides of prenatal diagnostics, one should always bear in mind that science and technology must honour moral principles unconditionally. Human beings must be protected from conception to natural death which makes our topic a human dignity issue. Thus, the first part of the article explicitly deals with prenatal diagnostics as also with the methods related to it, while a moral–bioethical viewpoint is presented in the second section. No betterment is possible for the future of mankind without a symbiosis between genetics and ethics; accordingly, prenatal diagnostics must be studied through the prism of ethics and morality.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 247-250.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Bioetika -- Amniocenteza -- Genetika -- Prenatalna dijagnostika -- Ljudsko dostojanstvo