Politički savjetnici između politike i uprave analiza koncepta - Musa, Anamarija (2019)
Politički savjetnici obilježje su suvremene državne uprave.Predstavljaju osobe koje temeljem imenovanja prema nedefiniranim kriterijima pružaju savjete ministru ili premijeru u pogledu javnih politika, političkih aspekata i koordinacije ili odnosa s javnošću. Dolaze i odlaze s ministrom, a njihov je status u pravilu nejednako reguliran u pojedinim državama, ako je uopće i reguliran. Javljaju se zbog promjena u upravljanju, potrebe za jačanjem koordinacije, vodstvai strategije kao i odgovora na intenziviranje komunikacija.Dovode do promjena u odnosu između politike i uprave u državnoj upravi, a osnovne zamjerke i nepovjerenje javnosti proizlaze iz netransparentnosti, izostanka regulacije i nedostatka odgovornosti. U radu se razmatraju razlozi zbog kojih politički savjetnici postaju neizostavan dio ministarskih kabineta, analiziraju se pojam, vrste i funkcije političkih savjetnika te opisuju posljedice i ključni elementi koncepta. Naglašava se važnost uređenja statusa političkihsavjetnika i transparentnosti radi osiguravanja ostvarivanjajavnog interesa i povjerenja javnosti u institucije.
These days political advisors are indispensable to state administration. They are appointed to their positions to advise ministers and the prime minister on public policy, various political aspects and coordination, or on public relations and aspects of communication. Their appointments depend on the minister’s term of office. Political advisors are not part of the civil service and different states take different approaches, if any at all, to regulating their status. The need for political advisors arises in conjunction with changes in management, the need to strengthen coordination, leadership and strategy, as well as the need to address a growing intensity of communication. Political advisors constitute anew factor in the dynamic between politicians and civil servants, and they bring about changes in the relationship between politics and administration. They generate a mistrust among the general public, due to a lack of transparency and accountability, as well as the fact that, as a rule, their position is governed by specific regulations, if any at all. Conflict of interest, in particular, is a cause for concern. The paper examines the reasons why political advisors may becomekey members of ministerial cabinets, analyses the concept of the political advisor and their various types and functions, and describes the consequences and key elements of the concept. Trends in some countries are also included.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 612-615.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Politički savjetnici -- Izvršna vlast -- Državna uprava -- Državni službenici -- Politizacija