Amfiteatar u Puli vodoopskrbni sustav - Krizmanić, Attilio (2018)
Tema je ovoga rada opskrba čistom vodom u pulskom Amfiteatru. Budući da od unutarnjih zidova i građevnih sklopova s cjevovodom nije očuvano ostataka, nije se moglo sa sigurnošću virtualno rekonstruirati unutarnju distribucijsku mrežu vodovoda. Jedine čvrste točke vodovodne mreže, a što nije malo, ostaju zasigurno vodotornjevi (Castellum aquae) na vrhu rimske utvrde Castrum, kako za grad tako i za Amfiteatar, te važan i poželjan čimbenik u opskrbi vodom, a to je stalni izvor žive vode - u Puli od davnina nazvan Nimfej, a u novije doba Karolina, na pola puta između gradskih zidina i Amfiteatra.
This article deals with the water supply system of the Amphitheatre in Pula. Virtual reconstruction of the internal water distribution network is impossible since no trace has remained of the internal walls or of the building complex with the pipeline. The only surviving points of the water supply network that provide water both for the city and for the Amphitheatre are water towers (Castellum aquae) at the top of the Castrum and a permanent live water spring called Nimfej (Nymphaeum, nowadays Karolina) half way between the city walls and the Amphitheatre.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: str. 230.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Opskrba vodom -- Amfiteatri; Antika; Pula