Utjecaj prve natjecateljske sezone na mladog preponskog konja - Gregić, Maja (Array, 2018)
Cilj rada je prikazati utjecaj napora na organizam mladog preponskog konja u prvoj natjecateljskoj sezoni. Istraživanja su provedena na šest mladih pastuha (u dobi od četiri i pet godina) treniranih i korištenih u preponskom konjičkom sportu, uzgojnog tipa hrvatski sportski konj. Praćeni su treninzi u skakanju prepona u parkuru u dva ponavljanja na početku (svibanj) i na kraju (rujan) natjecateljske sezone. Pripremu i skakanje parkura provela je uvijek ista osoba koja se brine i za kondicijsko stanje konja. Uzimanje uzorka sline (uz pomoć tampona vate) provedeno je u 60. i 15. minuti prije skakanja parkura te neposredno prije skakanja parkura i neposredno nakon skakanja parkura te u 5., 15. i 120. minuti nakon završetka svakoga skakanja parkura (u razdoblju odmora konja). U prvoj natjecateljskoj sezoni mladi preponski konji imali su 23,63% manju koncentraciju kortizola u slini tijekom rujna prije i nakon savladavanja parkura s preponama. Prema utvrđenim vrijednostima koncentracije kortizola u slini mladih preponskih konja može se zaključiti da su konji tijekom rujna identičan parkur savladali s manje stresa i straha. Prva natjecateljska sezona imala je adaptivan učinak na stres i strah mladih konja u preponskom jahanju.