Utjecaj korištenja sustava za e-učenje na uspješnost učenja studenata Agronomskog fakulteta - Blašković, Lucija; Mandušić, Dubravka (2019)
Sustavi za elektroničko učenje danas su neizostavan dio svakog visokoobrazovnog sustava koji želi osigurati kvalitetu obrazovanja. Također predstavljaju sastavni dio obrazovnog procesa, njegovu nadogradnju i unapređenje. Cilj ovog istraživanja je dokazati da korištenje sustava za elektroničko učenje omogućuje povećanje kvalitete obrazovanja, odnosno utječe na povećanje uspješnosti obrazovanja. U istraživanju je primijenjena statističko komparativna analiza na reprezentativnom uzorku. Nakon statističke analize podataka, rezultati provedenog istraživanja pokazuju da je poboljšanje ocjena statistički značajno. Prema navedenom može se zaključiti da je uvođenje i korištenje sustava za elektroničko učenje u nastavu i ocjenjivanje imalo pozitivan utjecaj na kvalitetu visokoobrazovnog procesa, odnosno na indikatore kvalitete (ocjene), te je dokazan doprinos uvođenja sustava za elektroničko učenje unapređenju kvalitete procesa visokoškolskog obrazovanja. Rezultati istraživanja omogućuju sustavnu pripremu i kontrolirano uvođenje sustava za elektroničko učenje u visokoškolsko obrazovanje, te su motivacija za njegovo uvođenje.
E-learning and systems for e-learning are inevitably the part of every higher education system that wants to ensure quality in education, and they represent an integral part of the educational process, the upgrade and improvement. The main objective of this research is to demonstrate that the quality of education is increasing by using the system for e-learning. The study used a statistical comparative analysis of a representative sample, using a questionnaire as an instrument of research. Respondents were teachers who use the system for elearning in teaching and assessment, and requested data was an average pass rate before and after introduction and use of systems for e-learning. After statistical analysis, the results of the study suggest significantly improved rates when using e-learning systems. According to the above it can be concluded that the introduction and use of systems for e-learning in teaching and assessment had a positive impact on the quality of the higher education process or the quality indicators (marks), and it contributes to the quality improvement process of higher education. The research results provide systematic preparation and controlled introduction of systems for e-learning in higher education, and they are motivation for their introduction.
Bibliografija: 3 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Elektroničko učenje -- Kvaliteta -- Sustavi za elektroničko učenje -- Studenti