Resistance of different apple varieties to European red spider mite (Panonychus ulmi Koch) - Franin, Kristijan (Array, 2018)
Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi Koch) je jedan od najznačajnijih štetnika jabuke. Na razvoj crvenog pauka utječu vremenski uvjeti kao i kemijska sredstva za zaštitu bilja. Ovaj štetnik također preferira pojedine kultivare jabuka. Istraživanje je provedeno metodom zimskog pregleda grana na području Zadarske županije (Hrvatska) tijekom tri godine (2016. – 2018.). U 2016. najveći prosječan broj prezimljujućih jaja je pronađen na sortama Gala (338,33), Cripps Pink (241,33) i Red Elstar (247) dok je na sortama Golden Delicious i Summer Red uočeno znatno manje jaja. Tijekom 2017. najveća brojnost je uočena na sortama Cripps Pink (40) i Golden Delicious (24) ali još uvijek niska u odnosu na prethodnu godinu. U 2018. najveći broj prezimljujućih jaja pronađen je na sorti Granny Smith (20). Broj jaja na sortama Golden Delicious i Summer Red je bio podjednak tijekom 2016., 2017. i 2018. Tijekom istraživanja niti na jednom kultivaru nije uočen kritičan broj prezimljujućih jaja.