Resistance of different apple varieties to European red spider mite (Panonychus ulmi Koch) - Franin, Kristijan; Stipčević, Barbara; Marcelić, Šime; Kos, Tomislav, agronom; Šikić, Zoran; Barić, Božena (2018)
Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi Koch) je jedan od najznačajnijih štetnika jabuke. Na razvoj crvenog pauka utječu vremenski uvjeti kao i kemijska sredstva za zaštitu bilja. Ovaj štetnik također preferira pojedine kultivare jabuka. Istraživanje je provedeno metodom zimskog pregleda grana na području Zadarske županije (Hrvatska) tijekom tri godine (2016. – 2018.). U 2016. najveći prosječan broj prezimljujućih jaja je pronađen na sortama Gala (338,33), Cripps Pink (241,33) i Red Elstar (247) dok je na sortama Golden Delicious i Summer Red uočeno znatno manje jaja. Tijekom 2017. najveća brojnost je uočena na sortama Cripps Pink (40) i Golden Delicious (24) ali još uvijek niska u odnosu na prethodnu godinu. U 2018. najveći broj prezimljujućih jaja pronađen je na sorti Granny Smith (20). Broj jaja na sortama Golden Delicious i Summer Red je bio podjednak tijekom 2016., 2017. i 2018. Tijekom istraživanja niti na jednom kultivaru nije uočen kritičan broj prezimljujućih jaja.
European red mite (Panonychus ulmi Koch) is one of the most common apple pests. Weather conditions, as well as pesticides, affect red mite development. This mite also shows preferences to particular apple varieties. This research was conducted in Zadar County (Croatia) during three years (2016 - 2018) using the winter control of branches method. In 2016 the highest average number of overwintering eggs was found on Gala (338,33), Cripps Pink (241,33) and Red Elstar (247) until on Golden Delicious and Summer Red lower number was observed. In 2017 the highest abundance was noticed on Cripps Pink (40) and Golden Delicious (24) but still low compared with the previous year. In 2018 the highest number of overwintering eggs was found on Granny Smith (20). Number of overwintering eggs on Golden Delicious and Summer Red was similar in 2016, 2017 and 2018. During this research, no one variety showed a critical number of overwintering eggs.
Bibliografija: str. 42-44.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Jabuka -- Kultivari jabuka -- Crveni voćni pauk -- Prezimljujuća jaja