Istraživanje kemijskog sastava i kvalitete plodova sorti jabuka na M podlogama - Miljković, Ivo (Array, 2019)
Istraživanje kemijskog sastava i kvalitete plodova sedam sorti jabuka na šest M podloga obavljena su tijekom dvije godine u pokusnom voćnjaku na Fakultetskom pokusnom i nastavnom dobru Jazbina kraj Zagreba. Istraživanja su provođena na sortama: Boskoop, Kanada, Jonathan, London pepping, Ljepocvjetka, Mašanka i Zlatna zimska parmenka cijepljenih na podlogama: M 1, M 2, M 4, M 5, M 9 i M 11. Pokusni voćnjak podignut je po metodi randomiziranog bloka u četiri repeticije. U svakoj repeticiji bilo je zastupljeno po pet stabala u kombinaciji sorta podloga, odnosno 20 stabala svake sorte na svakoj podlozi. Stabla s kojih su uzimani uzorci plodova za analizu uzgojena su u obliku popravljene vaze, a bila su dobro razvijena i u punoj rodnosti. Istraživanja su obuhvatila: topivu suhu tvar, ukupne šećere, titracijsku kiselost, jabučnu kiselinu i pH vrijednost. Kvaliteta plodova određena je analizom sklada između količine ukupnih šećera (g/l) i količine jabučne kiseline (g/l) po metodi Thiault. Pod utjecajem podloge nisu utvrđene signifikantne razlike u količini ukupnih šećera i kiselina u plodovima istraživanih sorti. Manje razlike u količini ukupnih šećera i kiselina utvrđene su pod utjecajem klimatskih prilika godine, ali ne i pod utjecajem podloge u istoj godini. Po količini ukupnih šećera istraživane sorte možemo svrstati u tri skupine. Najviše, odnosno podjednako, ukupnih šećera sadrže plodovi Boskopa i Kanade (od 14,5 do 15,0 %), zatim plodovi Zlatne zimske parmenke (od 13,0 do 13,9), a podjednako plodovi Ljepocvjetke, Jonathana, London peppinga i Mašanke (od 11,5 do 12,5). Između naznačene tri skupine sorata utvrđena je signifikantna razlika na razini LSD P=5%. Najviše kiseline sadrže plodovi Boskopa i Kanade (od 6,5 do 7,5 g/l), zatim Zlatne zimske parmenke (od 5,5 do 6,0 g/l), podjednako Jonathana i Ljepocvjetke, (4,5 do 5,0 g/l), a najmanje, odnosno podjednako Mašanke i London pepping (3,5 do 4,5 g/l).