Što je Put rata, a što Ratni konj? Nikad se ne smije zaboraviti njihova uloga u prošlim ratovima! - Zaradija Kiš, Antonija (2019)
Rad se fokusira na knjigu i film Put rata poznatoga engleskoga dječjega pisca Michaela Morpurga. Pisac je nedovoljno poznat hrvatskoj čitateljskoj publici, a istoimeni film (inače oboje netočno prevedeni na hrvatski jezik) Stevena Spielberga nedovoljno primijećen u javnosti. Morpurgova su djela posebice zanimljiva jer se u pozadini glavnih zbivanja redovito oslikavaju važni svjetski povijesni događaji kao što je i slučaj s knjigom originalnoga naslova War Horse u čijoj je pozadini Prvi svjetski rat. Rad se usredotočuje na konja i empatično ozračje knjige, ali isto tako nastoji istaknuti vječnu vezu čovjeka i te dostojanstvene i plemenite životinje, čime se želi potaknuti drugačiji pristup animalističkim putokazima ovoga djela, ali i drugih u kojima je životinja važan ili glavni sudionik radnje.
The paper focuses on the book and film War Horse, by the renowned English children’s writer Michael Morpurgo, rendered into Croatian as Put rata [The Way of War]. The writer is not sufficiently known among the Croatian reading audience, and Steven Spielberg’s film of the same title (by the way, neither adequately translated into Croatian) has not been satisfactorily noticed by the public. Morpurgo’s works are otherwise particularly interesting, since they usually mirror important global historical events in the background of the main actions, as is the case with the book of the original title War Horse where the backdrop is the First World War. The paper concentrates on the horse and the emphatic atmosphere of the book, but it also attempts to emphasise the eternal connection between man and this dignified and noble animal. In doing so, it seeks to encourage a different approach to the animalistic markers of this work, as well as of others in which the animal is an important or the main participant in the events.
Der Fokus der Arbeit liegt auf dem Roman und Film Kriegsgefährten (deutscher Titel des Romans, Gefährten deutscher Titel des Films) des bekannten englischen Autors der Kinder- und Jugendliteratur Michaela Morpurgo. Der Schriftsteller ist dem kroatischen Lesepublikum wenig bekannt und der Film des Regisseurs Steven Spielberg in der Öffentlichkeit nicht angemessen rezipiert. Die kroatische Übersetzung beider Titel (Der Kriegsweg und Das Kriegspferd) ist zudem irreführend. Morpurgos Werke sind besonders interessant weil im Hintergrund der Haupthandlung wichtige geschichtliche Ereignisse geschildert werden, wie im Roman mit dem Originaltitel War Horse dessen Hintergrund der Erste Weltkrieg bildet. Die Arbeit konzentriert sich auf das Pferd und die empathische Atmosphäre des Buchs, versucht aber außerdem das ewige Band zwischen Mensch und diesem edlen Tier hervorzuheben, als Anregung zu einem andersartigen Ansatz zu den animalistischen Wegweisern in diesem, aber auch in anderen Werken mit einem Tier als einer wichtigen Gestalt oder sogar Hauptgestalt.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 361-362.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: War Horse; Engleska književnost -- Dječja književnost -- Konj -- Prvi svjetski rat -- Animalistika; Morpurgo, Michael