Tradicijska glazba Istre u nastavi Glazbene kulture nižih razreda osnovne škole - Močinić, Snježana; Crnčić-Brajković, Marija (2019)
Tradicijska glazba utkana je u životu svake ljudske zajednice te se u njoj odražava način razmišljanja i stil života ljudi koji su ju stvarali, očuvali i prenosili mlađim generacijama. Osim što je izraz kreativnosti i želje za zabavom, tradicijska glazba dio je običaja i obreda vezanih uz svakidašnji život i važne događaje u životu svakog pojedinca. Nekada se generacijama prenosila isključivo usmenom predajom. Danas napretkom tehnike, sredstava komunikacije, usavršavanjem metoda poučavanja postaje to sve više zadaća škole. Prema nastavnom planu i programu za osnovnu školu na snazi u Republici Hrvatskoj (2006.) učitelj ima slobodu izbora tradicijskih motiva i napjeva kao i drugih tradicijskih sadržaja koje može uvrstiti u svoj izvedbeni nastavni program. U radu su iskazani podaci o realizaciji takvih sadržaja. U empirijskom istraživanju anketnim upitnikom ispitani su stavovi učitelja nižih razreda osnovne škole južne Istre o zastupljenosti tradicijske glazbe u nastavi Glazbene kulture. Istraživanje je pokazalo različitosti u realizaciji tradicijskih sadržaja uvjetovane u prvom redu osobnim stajalištem učitelja/nastavnika. U očuvanju glazbene baštine suvremeni organizirani odgojno-obrazovni sustav ima neprocjenjivu ulogu. Redovnom nastavom i izvannastavnim aktivnostima uz korelaciju s ostalim područjima učitelji mogu pomoću tradicijske glazbe upotpuniti širinu spoznaja te pridonijeti razvoju učeničkih znanja i vještina.
Traditional music is integrated into the life of every human community and it reflects the way of thinking and lifestyle of people who have created it, preserved it and passed it on to younger generations. In addition to being an expression of creativity and desire for fun, traditional music is part of the customs and rituals related to the daily life and important events in the life of every individual. In the past, traditional music was passed down for generations by word of mouth. Nowadays, the progress of technology and means of communication has changed the way of oral traditions and primary schools have the task to preserve cultural heritage sites and transmit them to the younger generations. According to the primary school curriculum in the Republic of Croatia (2006), the teacher is free to choose the traditional motifs and melodies, as well as other traditional contents, which may be included in their implementing curriculum. This paper presents the data concerning the realization of such contents. A survey, based on the representation of traditional music in lower primary school classes in the subject Music Culture, was conducted in southern Istria to check the teachers' attitudes in the matter. The research has pointed out the differences in the implementation of traditional contents caused primarily by the teachers' personal standpoints. In preserving the musical heritage, the contemporary organized educational system has an invaluable role. Using regular and extracurricular activities, and the correlation with other curriculum areas, teachers can, using traditional music complement the student's knowledge and contribute to the development of their skills.
Die Traditionsmusik ist ins Leben jeder Menschengemeinschaft eingewebt und in ihr spiegeln sich die Denkweise und der Lebensstil der Menschen, die diese Musik schufen, sie bewahrten und von Generation zu Generation weitergaben. Traditionsmusik ist Ausdruck von Kreativität und Wunsch zu unterhalten, aber auch Bestandteil von Bräuchen und Ritualen, die im alltäglichen Leben und in wichtigen Ereignissen jeder einzelnen Person eine Rolle spielen. Einst wurde die Traditionsmusik ausschließlich mündlich überliefert. Dank dem technischen Fortschritt, den Kommunikationsmitteln und der Vervollkommnung der Unterrichtsmethoden wird dies zunehmend Aufgabe der Schule. Laut Curriculum für die Grundschule, das in der Republik Kroatien seit 2006 in Kraft ist, haben Musiklehrer die Freiheit traditionelle Motive, Gesang und andere traditionelle Inhalte zu wählen und in ihr Unterrichtsprogramm einzubauen. In dieser Arbeit werden die Angaben über die Realisierung dieser Inhalte angezeigt. In der empirischen Untersuchung mittels Fragebogen wurden die Haltungen von Primarstufenlehrern Südistriens zu der Präsenz von Traditionsmusik im Musikunterricht abgefragt. Die Forschungsergebnisse weisen auf Unterschiede in der Realisierung der traditionellen Inhalte hin, die in erster Linie durch persönliche Haltungen der einzelnen Lehrer bzw. Musiklehrer bedingt sind. Das zeitgenössische organisierte Erziehungs- und Bildungssystem spielt bei der Bewahrung des Musikerbes eine erhebliche Rolle. Im regulären Unterricht, im AG Angebot, sowie durch fachübergreifende Verknüpfung mit anderen Bereichen können Lehrer mithilfe der Traditionsmusik die Bandbreite der Erkenntnisse erweitern und zur Förderung der Kenntnisse und Fertigkeiten beitragen.
Bibliografija: str.150-152.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: Nastava glazbe -- Glazbena kultura -- Tradicijska glazba -- Nastavni plan i program -- Učitelji Glazbene kulture; Istra