Tretmanski pristupi ovisnosti o Internetu - Mandić, Sabina; Dodig Hundrić, Dora; Ricijaš, Neven (2019)
Internet je u modernom svijetu izuzetno prisutan i često neophodan za obavljanje svakodnevnih obveza. Sredstvo je zadovoljavanja psiholoških potreba te je sastavni dio suvremene komunikacije. U tom kontekstu, ne iznenađuje da dio populacije razvija probleme povezane s njegovom prekomjernom uporabom, a koji mogu voditi i razvoju ovisnosti.No, ne postoji jednoznačna definicija ovog problema niti precizni pokazatelji o prevalenciji i incidenciji, stoga ovisnost o Internetu još uvijek nije uvrštena kao zasebni dijagnostički entitet u međunarodne klasifikacije problema mentalnog zdravlja.Međutim, neosporna aktualnost i raširenost štetnih psihosocijalnih posljedica kod dijela populacije, doveli su do potrebe za razvojem tretmanskih intervencija.U nedostatku domaće literature u ovom području, cilj ovog rada je ponuditi sustavan i sveobuhvatan pregled postojećih tretmanskih pristupa ovisnosti o Internetu, njihovih terapijskih temelja, ključnih izazova tretmana te dostupnih rezultata istraživanja učinkovitosti.Autori se u zaključku reflektiraju na aktualne konceptualne i znanstvenoistraživačke izazove koji predstavljaju prepreke u razvoju tretmanskih intervencija i u zaključivanju o njihovoj učinkovitosti.
In contemporary world, the Internet seems omnipresent and often indispensable. It is also a mean of meeting psychological needs and represents an integral part of modern communication. Therefore, it is not surprising that a certain part of the population develops problems associated with excessive Internet use, which can lead to addiction. Since there are no unambiguous definition for this problem or precise indicators of prevalence and incidence, the Internet addiction is not yet listed as a separate diagnostic entity in international classifications of mental health problems. However, its undisputed current relevance and prevalence of this problem have led to the need for the development of treatment interventions. In the absence of domestic literature in this area, the main purpose of this paper is to provide a systematic and comprehensive overview of the literature on existing Internet addiction treatment approaches, their therapeutic foundations, key treatment challenges and available research findings on their effectiveness. In conclusion, the authors reflect on current conceptual and research challenges which represent obstacles to the development of treatment interventions and the conclusion about their effectiveness.
Bilješka uz tekst.
Bibliografija: str. 247- 254.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Internet -- Ovisnost o Internetu -- Bihevioralne ovisnosti -- Tretmani