Kategorija "ekscentrične pozicionalnosti" u teološkoj perspektivi Wolfhart Pannenberg i Helmuth Plessner - Džinić, Ivo (2019)
U članku se obrađuje pokušaj razumijevanja čovjeka karakterističan za filozofsku antropologiju s početka 20. stoljeća. U tom kontekstu se na poseban način osvrće na kategoriju »ekscentrične pozicionalnosti« čovjeka u odnosu na druge oblike svijeta života, kako ju je formulirao Helmuth Plessner, jedan od glavnih predstavnike te svojevrsne podgrane cjelokupne filozofske antropologije. Središnju temu članka čini uvid u teološku interpretaciju Plessnerove kategorije čovjekove ekscentričnosti koju je poduzeo evangelički teolog Wolfhart Pannenberg. Pozitivno vrjednujući i prihvaćajući Plessnerove filozofsko-antropološke izvode, Pannenberg ih je nastojao dalje produbljivati u teološkoj perspektivi, pokušavajući tako pokazati nužnost prihvaćanja religijske dimenzije u karakterističnim i općeprihvaćenim antropološkim fenomenima. U prilogu će se nastojati pokazati i koliko su takve teološke interpretacije poželjne i uopće moguće, te će se ukazati i na neke kritičke opaske na Pannenbergov pokušaj teološkoga pristupa rezultatima jedne strogo filozofske antropologije.
This paper focuses on an attempt of understanding of a man as a characteristic of a philosophical anthropology at the beginning of the 20th century. In particular, it refers, to the category of eccentric position of a man in relation to the other forms of life as formulated by Helmuth Plessner, one of the main representatives of this type of philosophical anthropology. The principal argument of the article is a perception of theological interpretation of Plessner’s category of man’s eccentricity by the evangelical theologian Wolfhart Pannenberg. Positively evaluating and accepting Plessner’s philosophical-anthropological postulates, Pannenberg sought to expand them much further in the theological perspective, thus endeavouring to demonstrate the necessity of acceptance of religious dimension in characteristics and, generally accepted, anthropological phenomena. The paper attempt to show the measure in which these types of theological interpretations are desirable and possible. Also, it appoints to some critical remarks regarding Pannenberg’s attempt of theological approach to the results of a strictly philosophical anthropology.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Filozofska antropologija -- Teološka perpektiva -- Ekscentričnost -- Otvorenost svijetu; Pannenberg, Wolfhart -- Plessner, Helmuth