Utjecaj ubrzanog zastarijevanja u turizmu na hotelske zgrade The impact of rapid obsolescence in tourism on hotel buildings - Mrinjek Kliska, Neda; Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana; Mrđa, Ana (2019)
Hotelska se izgradnja tijekom životnoga ciklusa periodički prilagođava trajno promjenjivim zahtjevima u turizmu. Zastarijevanje uzrokuju promjene u sociološkim i tehnološkim zahtjevima. Arhitektonske promjene kojima je podložna hotelska izgradnja analizirane su na primjeru dvokrevetne sobe koja je obično osnovna gradbena jedinica hotela. Rad dokazuje promjenu u sociološkim zahtjevima kao dominantan zahtjev koji utječe na arhitektonsku promjenu u smještajnom dijelu hotela. Studija je polazište za daljnje istraživanje arhitektonskih modela hotelskih zgrada prilagodljivih promjenjivim zahtjevima u turizmu.
Hotels are periodically adapted to permanently changing requirements in tourism over their life cycle. Obsolescence is caused by changes in sociological and technological requirements. The research of architectural changes affecting hotel building was conducted on double room as it is a basic structural module for the entire hotel building. It was conducted on the data taken from the Croatian regulations on minimum spatial and technical standards for hotel categorization in period from 1957 to 2016. The research confirmed the change in sociological requirements as a dominant requirement influencing architectural change in the accommodation area of a hotel.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i internetski izvori: 27 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Hotelske zgrade -- Održiva gradnja -- Turizam