Growth elements of the trees and the stand of Gymnocladus dioicus (L.) K. Koch at Fruška gora (Serbia) Elementi rasta stabala i sastojine Gymnocladus dioicus (L.) K. Koch na Fruškoj gori (Srbija) - Bobinac, Martin; Andrašev, Siniša; Bauer-Živković, Andrijana; Šušić, Nikola (2019)
Istraživanje je provedeno u kulturi alohtone vrste Gymnocladus dioicus (L.) K. Koch na Fruškoj gori, osnovanoj 1932. godine s razmakom sadnje 3 × 3 m, na staništu lužnjaka i običnog graba (Carpino betuli-Quercetum roboris /Anić 59/ Rauš 1971.), na nadmorskoj visini 120 m. Elementi rasta stabala i sastojine u dobi od 75, 80 i 85 godina ukazuju na visoku proizvodnost kulture. U 85 godina od sadnje zabilježeno je 502 stabla po hektaru s prosječnim promjerom od 39,6 cm (dg), dominantnim promjerom (D100) 51,5 cm, srednjom visinom 33,0 m, dominantnom visinom (H100) 35,0 m, s temeljnicom 61,74 m2·ha-1 i volumenom od 918,23 m3·ha-1. Tečajni prirast volumena bio je u razdoblju od 76 do 80. godine 18,80 m3·ha-1, a u razdoblju 81-85. godine 18,27 m3·ha-1 (Tablica 1). Provedena analiza pokazala je da strukturna svojstva i veličine elemenata rasta sastojine definira prostor za rast stabala u kulturi. Skupina unutarnjih stabala u kulturi (A) zaostaje u debljinskom i visinskom rastu u odnosu na skupinu rubnih stabala (B), što pokazuju postignuti srednji i dominantni promjeri i visine (Tablica 5), kao i značajne razlike između tečajnog prirasta promjera, visine, temeljnice i volumena (Tablica 8). Uz sva ograničenja za generalizaciju zaključaka, zbog malog uzorka stabala u kulturi, može se ipak zaključiti da stabla dominantnog položaja i pravilno razvijenih kruna predstavljaju realizirani fenotip zanimljiv za proizvodnju tehničkih sortimenata (slika 5).
The species Gymnocladus dioicus (L.) K. Koch has been present in the territory of Serbia for over 150 years, and is most commonly cultivated in the form of decorative single trees or in small groups. The largest heterogeneous group of trees is situated at Fruška Gora on the site of pedunculate oak and hornbeam. The growth elements of trees and the group (stand) are presented in this paper. The spacing between the trees in the stand was 3 × 3 m. The growth elements of the trees and the stand are shown for 75, 80 and 85 years of culture ages, for all trees and collectives of trees that were developed under the influence of different growing space. The productivity of the stand is high. At the age of 85 years, 502 trees per hectare were determined with quadratic mean diameter (dg) of 39.6 cm, dominant diameter (D100) 51.5 cm, Lorey’s mean height (hL) 33.0 m, dominant height (H100) 35.0 m, basal area 61.74 m2·ha–1 and volume of 918.23 m3·ha–1.
Bibliografija: str. 169-170.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Gymnocladus dioicus -- Introdukcija -- Rast; Srbija -- Fruška gora