First occurrence of Xylosandrus germanus (Blandford, 1894) - black steam borer in pheromone baited panel traps and population build up in Croatian oak stands Prvi ulovi Xylosandrus germanus (Blandford, 1894) u naletno-barijernim klopkama i porast populacije u nizinskim hrastovim sastojinama Hrvatske - Franjević, Milivoj; Šikić, Zoran; Hrašovec, Boris (2019)
U prvom desetljeću 21. stoljeća u hrvatskim nizinskim hrastovim sastojinama proveden je niz istraživanja vezanih uz integriranu zaštitu hrastove oblovine. U središtu ovih istraživanja bila je olfaktorna manipulacija domaćim vrstama iz rodova Trypodendron i Xyleborus uz uporabu naletno-barijernih klopki kompletiranih s atraktantima (lineatin, ETOH, GLV, Domowit-Trypowit D®). Tijekom ovih eksperimenata u ulovima naletno-barijernih klopi, pojavila se nova vrsta za hrastove nizinske sastojine u Hrvatskoj Xylosandrus germanus. Pojava vrste Xylosandrus germanus u ulovima naletno barijernih klopki prvi puta je zabilježena u dijelu terenskih eksperimenta (2009. godine), a ulovi u naletno-barijernim klopkamasu bili su u porastu ostatak perioda provedenih istraživanja. Tijekom 2011. godine fenologija potkornjaka drvaša nizinskih hrastovih sastojina provedena je od siječnja do početka lipnja. U ovom periodu zabilježena je i praćena fenologija šest vrsta potkornjaka drvaša, od kojih je T. signatum bio najbrojniji, a invazivna strana vrsta X. germanus je bio drugi po brojnosti tijekom ovog opažanja, iako prisutan u ulovima naletno barijernih klopki 2011 godine. Iako je ekonomski značaj X. germanus malen, ovo je vrsta koja je prisutna u Europi 65 godina. Postoje zabilježeni slučajevi iz Švicarske 1995. g. kada je X. germanus napao 20 000 m3 smreke i jele u regiji Jura. S ekološkog gledišta, glavna zabrinutost je da X. germanus postaje jedan od najbrojnijih potkornjaka na područjima u kojima se etablirao, ali bez dokaza o negativnom utjecaju na autohtone vrste. Iako se smatra da X. germanus ima potencijal negativno utjecati na lokalno nestajanje autohtonih vrsta i biološku raznolikost (Henin and Versteirt 2004; Bouget and Noblecourt 2005). Istraživanja u Belgiji pokazuju da postoji preklapanje ekoloških niša X. germanus sa nekoliko autohtonih vrsta (Henin and Versteirt 2004).
During the first decade of 21st century in Croatian oak stands series of experiments concerning integrated oak timber protection were conducted. In the focus of this research was olfactory manipulation with native ambrosia beetles from genus Trypodendron and Xyleborus. Pheromone baited panel traps were used completed with different attractive components (lineatin, ETOH, GLV, Domowit-Trypowit D®) . During these experiments in trap catches new species of scolityd for Croatian lowland oak stands entomofauna was discovered. Occurrence of Xylosandrus germanus was first time registered in a second season of field experiments and its numbers had since continuously grown in trap catches. In 2011. monitoring of flight period for ambrosia beetles was conducted from beginning of January till early June. During this period six species of ambrosia beetles were caught among them most numerous species was T. signatum while X. germanus was second although only present in trap catches for four years.
Bibliografija: str. 218-219.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Hrast -- Štetnici -- Potkornjaci drvaši -- Invazivne vrste -- Zaštita; Hrvatska