Zašto treba mijenjati Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji luka nautičkog turizma (2008.) - Vuković, Ante, pravnik (Array, 2019)
Nautički turizam gospodarska je djelatnost u stalnom razvoju, a njegova je osnovna funkcija plovidba morem i razonoda. Pritom razonoda uključuje odmor, rekeaciju i krstarenja. Turističke usluge u nautičkom turizmu pružaju se također i u lukama nautičkog turizma.Luka nautičkog turizma jest poslovno funkcionalna cjelina u kojoj pravna ili fizička osoba posluje i pruža usluge u nautičkom turizmu te druge usluge u funkciji turističke potrošnje. Prema važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji luka nautičkog turizma iz 2008., luke nautičkog turizma u Hrvatskoj jesu: 1) sidrište, 2) odlagalište plovnih objekata, 3) suha marina i 4) marina. Na ovaj Pravilnik nastavlja se Zakon o pružanju usluga u turizmu u dijelu koji se odnosi na turističke usluge u nautičkom turizmu, a na snazi je od 1. siječnja 2018.Klasifikacija i kategorizacija luka nautičkog turizma vrlo je važna. Ona predstavlja nužan uvjet za razvoj ovih luka jer se s njom određuje, prvo, djelatnost ili djelatnosti u pojedinim lukama, drugo, način upravljanja tim lukama, te treće, odgovornost luka za štete korisnicima i drugim osobama koje mogu nastupiti iz djelatnosti i načina upravljanja lukom.U ovom radu autori analiziraju klasifikaciju i kategorizaciju luka nautičkog turizma. Istraživanje je obuhvatilo Hrvatsku te vodeće države Mediterana u nautičkoj industriji, a to su Italija, Španjolska i Francuska. U komparativnim pravima postoje razlike u odnosu na hrvatsku pravnu regulativu. Na temelju takvnih spoznaja, autori predlažu de lege ferenda rješenja za novu klasifikaciju i kategorizaciju luka nautičkog turizma u Hrvatskoj.