Nepoznati hospital augustinaca pustinjaka riječkog sv. Jeronima prilog povijesti medicine u Rijeci = The unknown Hospital of the Augustinian Hermits of St. Jerome in Rijeka : contribution to the history of medicine in Rijeka - Medved, Marko (2019)
Riječku crkvu sv. Jeronima sa samostanom izgradili su augustinci pustinjaci svetog Augustina (Ordo Eremitarum Sancti Augustini). Iako je riječ o prvoj redovničkoj zajednici u gradu Rijeci, njihova prošlost nije do sada dovoljno istražena. Od 14. stoljeća do ukidanja samostana 1788. obilježili su grad i širu okolicu u vjerskom, kulturnom i ekonomskom pogledu. Na temelju sačuvanih izvora u Hrvatskoj i u inozemstvu autor donosi do sada nepoznate podatke o odnosu riječkih augustinaca i medicine. Pritom je najznačajniji podatak o uspostavi hospitala na riječkoj Andrejšćici u 15. stoljeću, za koji se do sada nije znalo. Iz augustinskih vrela 16. i 18. stoljeća autor iznosi i informacije o spominjanju raznih, za povijest medicine u Rijeci na koncu srednjeg i početkom novog vijeka, važnih pojmova i ustanova poput brijača-ranarnika.
The Order of St. Augustine (Ordo Eremitarum Sancti Augustini) was the first religious community in Rijeka. The monastery of St. Jerome, founded by the noble families of Devin and Walsee, existed from the 14th century till 1788, when it was dissolved by Joseph II. Unfortunately, the past of the Augustine Monastery of St. Jerome is mostly unknown. On the basis of largely unexplored sources in Croatia and overseas, the author reveals several facts about the relation between Rijeka’s Augustinian community and medicine. The paper includes an important piece of information concerning the existence of a hospital on the location of Andrejšćica in Rijeka, founded in the 15th century, which has so far been unknown. Augustinian’s sources (16th and 18th century) show the presence of several shaver-surgeon (barbitonsorius) and other various relevant topics for the history of medicine in Rijeka – pharmacopola, aromatarius etc.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 24 jed. ; izvori: 2 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Povijest medicine -- Augustinci pustinjaci -- Hospital; Crkva sv. Jeronima; 15.-18. st; Rijeka