Kršćanstvo na tlu Srbije od prvih početaka do dolaska Slavena - Jarak, Mirja (2019)
U radu se izlažu okvirni podatci o ranokršćanskom razdoblju na području današnje Srbije, od razdoblja tetrarhije do kraja kasne antike. U to doba na tlu Srbije nalazilo se nekoliko kasnoantičkih rimskih provincija s bogatim gradovima koji su bili središta kršćanskoga života. Najvažniji grad tijekom 3. i 4. st. bio je Sirmium, središte prefekture Illyricum i od kraja 4. st. središte nadbiskupije. Izlaganje je zasnovano na povijesnim literarnim izvorima i arheološkoj građi. Iz obilja podataka izdvojeni su neki posebno zanimljivi vidovi razvoja kršćanstva na proučavanom području. Neka zbivanja, poput odvijanja progona kršćana početkom 4. st., teološke rasprave u kasnijem dijelu 4. st., uspostave nadbiskupije u gradu Iustiniana Prima u 6. st., imala su vrlo veliko značenje unutar cijeloga područja Rimskoga Carstva, te su u radu posebno naglašena. Isto tako posebno su naglašeni neki elementi arheološke ostavštine (oslikane grobnice, sahranjivanje u crkvama), koji se sagledavaju u širem kontekstu ranokršćanske arheologije.
The paper presents general data on the early Christian period on the territory of today’s Serbia, from the period of tetrarchy to the end of late antiquity. At the time on the territory of Serbia there were several late antique Roman provinces with wealthy cities that were the centers of Christian life. In the 3rd and 4th century, the most important city was Sirmium, the center of the prefecture of Illyricum, and from the end of the 4th century, the center of the archdiocese. The presentation is based on historical literary sources and archaeological materials. Some particularly interesting aspects of the development of Christianity in the study area were picked from the abundance of data. Some events, like the of persecution of Christians in the beginning of the 4th century, theological debates in the later part of the 4th century, the establishment of the archdiocese in the city of Justiniana Prima in the 6th century, had great significance within the entire area of the Roman Empire, and are especially highlighted in the paper. Some elements of archaeological heritage (painted tombs, the burying in churches) are also highlighted and are viewed in the wider context of early Christian archeology.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Rano kršćanstvo -- Povijesni izvori -- Arheološki nalazi; Kasna antika; Bizant -- Srbija