Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam - Grgić, Ivo (Array, 2019)
U svijetu se sve veća pozornost posvećuje zdravlju pučanstva i očuvanju bioraznolikosti i prirodne ravnoteže. Briga za zdravlje je sve naglašenija kroz prehranu i vidljiva je kroz porast potražnje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina proizvedenih po ekološkim principima. Istovremeno, potrebni duži ili kraći odmori često su kombinacija „konzumacije turističkih sadržaja i gastronomije“. Blagodat koju ima Republika Hrvatska u ponudi turističkih sadržaja te u bogatstvu kvalitetnih poljoprivrednih proizvodnih resursa za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, prilika su za njihov jači sinergijski učinak. U radu se daje pregled razvitka ekološke poljoprivredne proizvodnje i promjene kod broja turista u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 2007. do 2017. godine površine pod ekološkom proizvodnjom porasle su za trinaest puta ali čine još uvijek mali dio (6,46%) ukupno korištenih poljoprivrednih površina. U 2017. godini ekološkom proizvodnjom se bavilo 4.023 proizvođača te se predviđa da bi u 2020. godini njihov broj porastao za 15,7% odnosno dosegao bi broj od 4.655. Dosadašnji značajan porast broja turista i ukupno ostvarenih noćenja mogao bi nastaviti daljnji porast, te se predviđa da bi u 2020. godini dosegnuo oko 117 milijuna noćenja, što bi u odnosu na 2018. bio porast od 15,4%. Ovo nam ukazuje na potrebu i mogućnost veće ekološke poljoprivredne proizvodnje i njene veće zastupljenosti u ukupnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.