Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam - Grgić, Ivo; Ivanković, Marko; Čagalj, Marin; Milićević, Mirjana, geografkinja; Zrakić, Magdalena (2019)
U svijetu se sve veća pozornost posvećuje zdravlju pučanstva i očuvanju bioraznolikosti i prirodne ravnoteže. Briga za zdravlje je sve naglašenija kroz prehranu i vidljiva je kroz porast potražnje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina proizvedenih po ekološkim principima. Istovremeno, potrebni duži ili kraći odmori često su kombinacija „konzumacije turističkih sadržaja i gastronomije“. Blagodat koju ima Republika Hrvatska u ponudi turističkih sadržaja te u bogatstvu kvalitetnih poljoprivrednih proizvodnih resursa za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, prilika su za njihov jači sinergijski učinak. U radu se daje pregled razvitka ekološke poljoprivredne proizvodnje i promjene kod broja turista u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 2007. do 2017. godine površine pod ekološkom proizvodnjom porasle su za trinaest puta ali čine još uvijek mali dio (6,46%) ukupno korištenih poljoprivrednih površina. U 2017. godini ekološkom proizvodnjom se bavilo 4.023 proizvođača te se predviđa da bi u 2020. godini njihov broj porastao za 15,7% odnosno dosegao bi broj od 4.655. Dosadašnji značajan porast broja turista i ukupno ostvarenih noćenja mogao bi nastaviti daljnji porast, te se predviđa da bi u 2020. godini dosegnuo oko 117 milijuna noćenja, što bi u odnosu na 2018. bio porast od 15,4%. Ovo nam ukazuje na potrebu i mogućnost veće ekološke poljoprivredne proizvodnje i njene veće zastupljenosti u ukupnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Worldwide, more and greater attention is paid to the health of the population and the preservation of biodiversity and natural balance. Care about health is increasingly pronounced through nutrition and is reflected by the rising demand for agricultural food products and products produced by ecological principles. At the same time, the need for longer or shorter holidays is often a combination of "consumption of tourist content and gastronomy". The richness of the Republic of Croatia in the offer of tourist facilities and the richness of quality of the agricultural production resources for organic agricultural products are an opportunity for their stronger synergistic effect. This paper gives an overview of the development of organic agricultural production and changes in the number of tourists in the Republic of Croatia. In the period from 2007 to 2017, the area under organic production increased by more than twelve times, but still, are a small part (6.46%) of the total utilized agricultural area. In 2017, certified organic producers in Croatia were 4,023 and it is anticipated that in 2020 their number would increase by 15,7% i.e. it would reach a number of 4,655. The current significant rise in the number of tourists and the total number of overnight stays could continue to increase and is projected to reach about 117 million overnights in 2020, or 2018, would increase by 15.4%. These results show us the need and the possibility of greater organic agricultural production and its greater presence in the overall agricultural and food products market.
Bibliografija: 13 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Poljoprivreda -- Ekološka poljoprivreda -- Turizam; Hrvatska