Porezna politika atenskog polisa i pitanje eisphore i liturgija - Erent-Sunko, Zrinka (Array, 2019)
Atenska se državna blagajna punila na razne načine i raznim sredstvima da bi prikupljena sredstva mogla biti utrošena za javne potrebe. Dio sredstava potjecao je od poreznih davanja, ali atenski polis nije imao opću poreznu obvezu, a postojeći su porezi manje donosili u njezinu blagajnu od davanja koja su bila dobrovoljna, povremena i često izdašna. Suvremena poreznog platca to može zbuniti do te mjere da najvažnijemu ratnom prinosu „eisphori“ te liturgijama pripiše svojstva poreza. Čini to većina autora, no smatramo da za to nema potrebe. Upravo suprotno, to što „eisphora“ i liturgije nisu porezi, od posebna je značenja za pravu sliku atenskog društva i demokraciju u kojoj oni kojima je polis najviše omogućio podnose teret i za one kojima to polis ili nije omogućio ili nisu bili za to predodređeni po svojim sposobnostima.