O leksiku svetojurskoga govora - Galović, Filip (Array, 2020)
Govor je Svetoga Jurja štokavski govor te pripada zapadnomu dijalektu, kao i svi govori podvelebitskoga područja, osim čakavskoga govora grada Senja. Senjski je govor, kao govor administrativnoga i kulturnoga središta ovoga prostora, izvršio stanovit utjecaj na svetojurski govor, pa i danas u njemu žive pojedini čakavski nanosi. U radu se iznose najvažnije fonološke i morfološke značajke govora Svetoga Jurja te se posebno osvrće na leksik ovoga štokavskoga govora.