Kritički osvrt na poimanje apostolata u djelima Živana Bezića - Jurić, Ivica, teolog (2019)
U radu autor promišlja o apostolatu na temelju pisanih knjiga i članaka Živana Bezića, jednog od najplodnijih pastoralnih teologa u Hrvatskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća. U prvom dijelu rada iznosi Bezićevo teološko-pastoralno promišljanje o značenju, povijesnoj upotrebi i temeljima apostolata. U drugom dijelu rada govori o Bezićevoj podjeli, svrsi i područjima apostolata. U trećem dijelu autor se u svjetlu suvremenih dostignuća pastoralne teologije, sa stajališta lateranske škole, kritički osvrće na Bezićevo teološko-pastoralno promišljanje apostolata, na njegovu podjelu te područja i subjekte apostolata. Pastoralni teolog Bezić apostolat promišlja u tradicionalnom duhu i sam pojam apostolata ne upotrebljava jednoznačno u svojim djelima.
In the paper the author reflects on the apostolate on the basis of the written books and articles of Živan Bezić, one of the most prolific pastoral theologians in Croatia in the second half of the last century. In the first part he presents Bezić’s theological-pastoral thoughts on the meaning, historical use and foundation of the apostolate. In the second part he speaks of the division, purpose and areas of apostolate. In the third part, in the light of contemporary achievements of pastoral theology and from the point of view of the Lateran School, the author critically refers to Bezić’s theologicalpastoral reflections on the apostolate, on its division and areas and subjects of the apostolate. Bezić, the pastoral theologian, perceives the apostolate in a traditional spirit and does not use the term itself monosemically in his works.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Apostolat -- Pastoral -- Vjernici laici; Bezić, Živan