Persistence of heat stress effect in dairy cows - Gantner, Vesna; Bobić, Tina; Potočnik, Klemen; Gregić, Maja; Kučević, Denis (2019)
In order to determine the persistence of heat stress effect in dairy cows regarding the breed, parity and susceptibility to heat stress, over 1.9 million of test-day records from Holstein and Simmental cows reared in Croatia were used. The persistence of heat stress effect in the subsequent milk recordings was determined in cows that had significant decrease of daily milk yield at different THI threshold value (65, 70, 75, 80, and 85). The obtained results indicate that cows heat stressed at lower THI threshold value had higher proportional drop of daily milk yield in subsequent milk recordings. Also, primiparous and Simmentals experienced higher proportional drop when compared to multiparous and Holsteins. The negative effect of heat stress on daily milk contents that existed in all cows was more pronounced in the 2nd subsequent milk recording. The determined increase of somatic cell count in more heat stress sensitive Holsteins (THI in 65, 70, 75) indicates that Holstein cows, in terms of heat stress, also become more susceptible to mastitis. Finally, the lower was the THI threshold value, the stronger and more persistent was the heat stress effect. Considering the quite probable increase of the frequency of heat stress days, it is necessary to develop an adequate strategy for dairy farming. Aiming the accurate answer to the problem of heat stress in this region, it is necessary to conduct further research on genetic evaluation.
U cilju utvrđivanja perzistencije utjecaja toplinskog stresa u mliječnih krava i to u ovisnosti o pasmini, redoslijedu laktacije te osjetljivosti na toplinski stres analizirano je preko 1,9 milijuna zapisa na kontrolni dan mliječnih krava uzgajanih u Hrvatskoj. Perzistencija utjecaja toplinskog stresa pri sukcesivnim kontrolama mliječnosti utvrđivana je u krava koje su imale signifikantan pad dnevne količine mlijeka pri različitim graničnim vrijednostima THI-a (65, 70, 75, 80, i 85). Utvrđeni rezultati ukazuju da krave koje su doživjele toplinski stres pri nižim vrijednostima THI-a imaju veći pad u dnevnoj proizvodnji mlijeka u narednim kontrolama. Nadalje, prvotelke te krave simentalske pasmine imale su relativno veći pad proizvodnje komparabilno sa grlima u višim laktacijama te holstein pasminom. Negativni utjecaj toplinskog stresa na dnevni sadržaj mlijeka utvrđen je u svih krava te je bio izraženiji u drugoj sukcesivnoj kontroli komparabilno s prvom. Utvrđeni porast broja somatskih stanica u holstein pasmine osjetljivije na toplinski stres (THI 65, 70, 75) indicira da holstein krave u uvjetima toplinskog stresa postaju podložnije pojavi mastitisa. U konačnici, što je niža THI threshold vrijednost, to je izraženiji i dugotrajniji utjecaj toplinskog stresa. Imajući na umu vrlo vjerojatne promjene klime u smjeru povećanja frekvencije dana sa toplinskim stresom, nužan je razvoj adekvatnih strategija za mliječno govedarstvo. U cilju pronalaska rješenja za problem toplinskog stresa u ovoj regiji nužna je provedba daljnjih istraživanja u cilju genetske evaluacije na rezistentnost na toplinski stres.
Bibliografija: 45 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Mliječne krave -- Simentalska pasmina -- Holstein pasmina -- Toplinski stres -- Mlijeko -- Karakteristike mlijeka