3D-tiskani oralni dozirni oblici punjeni disperzijom ulja i djelatne tvari - Milićević, Andrea; Gretić, Matija; Matijašić, Gordana (2019)
U ovom radu ispitana je mogućnost izrade oralnih dozirnih oblika tehnologijom 3D-tiska. Printani oblici podvrgnuti su in vitro ispitivanju oslobađanja djelatne tvari a rezultati su obrađeni u dodatku za Microsoft Excel, DDSolver. Proizvedeno je šest različitih čvrstih pripravaka. Rezultati ispitivanja oslobađanja djelatne tvari pokazali su profile oslobađanja s početnom vremenskom zadrškom, funkcijski povezanom s debljinom stijenke oblika. Profili su dobro opisani Peppas-Sahlinovim modelom. Pokazano je da tehnologija 3D-tiska ima potencijal postati metodom za jednostavnu i brzu izradu personaliziranih dozirnih oblika s odgođenim oslobađanjem.
In this study, the possibility of producing pharmaceutical dosage forms by 3D printing technology is examined. In vitro dissolution tests were performed with printed dosage forms, and the results analysed in Microsoft Excel Add-In, DDSolver. 3D printing has provided six different models of solid dosage forms. The results of dissolution test have shown release profiles with initial time delay. The profiles are described by the Peppas-Sahlin model. It is shown that 3D printing technology has the potential to become a method for quick and simple production of personalized dosage forms with delayed release.
Bibliografija: 24 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: 3D tisak -- Personalizirani lijekovi -- Doziranje -- Dozirni oblici -- Oslobađanje lijeka -- Odgođeno oslobađanje