Kratko proljeće anarhije Studentski list veljača - lipanj 1978. : marginalije uz raspuštanje uredništva Studentskog lista zbog objavljivanja temata uz desetu obljetnicu studentskih prosvjeda 1968. godine - Zebić, Enis (2020)
Studentski prosvjedi 1968. bili su traumatska tema za cijelog kasnijeg trajanja jugoslavenskog socijalizma. Prvo, zato što je po prvi puta netko masovno marksističkom frazeologijom osporio isključivi monopol vlasti Saveza komunista, drugo, zato što je 1968. na ulicu iznijela (poznate i bolne!) strukturne probleme sustava, treće, što je vlast represijom i demagogijom eutanazirala studentski pokret i četvrto – što problemi koje su isticali »šezdesetosmaši« nisu razriješeni sve do propasti jugoslavenskog socijalizma, a priličnim dijelom su toj propasti i kumovali. Fenomen šezdesetosme dio je svojevrsne nečiste savjesti jugoslavenske nomenklature i u tom kontekstu treba interpretirati izravnu i meku represiju nad sudionicima i simpatizerima šezdesetosme, uključujući i »slučaj« raspuštanja uredništva zagrebačkog Studentskog lista 1978. godine.
Students’ protests in 1968. were a traumatic topic for the entire later period of Yugoslav socialism. Firstly, because somebody for the first time en masse challenged exclusive monopoly of the Communist Party by using Marxist phraseology. Secondly, because protesters openly spoke, concerning serious and painful structural problems. Thirdly, because authorities euthanized students’ movement with repression and demagogy. Fourthly, because the issues students spoke of were not solved until the collapse of Yugoslav socialism, and to the extent, they contributed to that collapse. The phenomenon of 1968 is part of the certain unclean conscience of the Yugoslav Communist nomenclature, and in this context, we need to understand direct and soft repression over the participants and sympathizers of 1968, including the “case” of the dissolution of the editorial board of the Zagreb Studentski list in 1978.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Studentski list; Socijalizam -- Privredna reforma -- Studenti; Tito, Josip Broz; 1968.