Fauna prizemnih člankonožaca (Arthropoda) u nasadu smokve (Ficus carica L.) Fauna of epigeic arthropods (Arthropoda) in common fig orchard (Ficus carica L.) - Franin, Kristijan; Ražnjević, Matej; Marcelić, Šime; Maričić, Branka, agronomkinja; Kos, Tomislav, agronom (2019)
Smokva (Ficus carica L.) je mediteranska voćna kultura koja ima dugu tradiciju uzgoja na području Ravnih kotara. Područje istraživanja se nalazilo u blizini mjesta Polača u nasadu smokve s integriranim sustavom proizvodnje. Zastupljene sorte su „Zamorčica“, „Bjelica“ i „Petrovača bijela“. Način gospodarenja tlom u voćnjacima igra važnu ulogu u aktivnosti i raznolikosti faune prizemnih člankonožaca. Istraživanje je provedeno s ciljem proučavanja sastava i aktivnosti faune prizemnih člankonožaca u zakorovljenom za razliku od pokošenog i malčiranog nasada smokve. Za vrijeme pokusa nasad smokve je bio podijeljen na dva dijela. Jedan dio bio je zakorovljen, a drugi pokošen i malčiran nekoliko puta tijekom vegetacijske sezone. Istraživanje je trajalo od svibnja do rujna 2017. Uzorkovanje je obavljeno korištenjem lovnih posuda („pitfall traps“). Ulovljeno je sveukupno 1 689 jedinki koje pripadaju u 2 razreda, 7 redova i 15 porodica. Na zatravljenom dijelu pronađeno je 993 jedinki, dok je na pokošenom zabilježeno 696 jedinki. Najbrojniji su bili: opnokrilci (Hymenoptera - por. Formicidae), kornjaši (Coleoptera) i pauci (Araneae). U ovom istraživanju dominirali su mravi sa zastupljenošću od 77. 68% ukupnog ulova.
The common fig tree (Ficus carica L.) is a Mediterranean fruit species that has a long tradition of cultivation in Ravni kotari (Croatia). The study area was located near the Polača in the common fig orchard under an integrated system of growing. Presented varieties are „Zamorčica“, „Bjelica“, and „Petrovača bijela“. Orchard floor management plays an important role in the epigeic arthropods fauna activity and diversity. This study aims at investigating the assemblage and activity of arthropods in weedy, unlike the mowed and mulched fig orchard. During this research, fig orchard was divided into two parts. One covered with weeds, whereas the other one mowed and mulched several times through the vegetational season. This research was performed from May until September 2017. Epigeic arthropod fauna was sampled using pitfall traps. In this research, a total of 1 689 specimens belonging to 2 classes, 7 orders and, 15 families were captured. In the weedy part of the orchard, 993 individuals were found, unlike the mowed and mulched where 696 individuals were noticed. The most abundant were Hymenoptera (fam. Formicidae) followed by Coleoptera and Araneae. In this research, ants dominated with 77. 68% of total capture.
Bibliografija: str. 65-66.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Smokva -- Integrirana proizvodnja -- Kukci -- Mravi