Kada Knjiga kupcu govori kako kupac knjigu treba čitati : od prigodno-pohvalnih pjesama do drvoreza u djelu Franje Glavinića i Barne Karnarutića - Potočnjak, Saša (Array, 2020)
Knjiga propovijedi Manus Christi amoris Franje Glavinića (1585. – 1652.) objavljena je u Veneciji 1625. u izdanju Ivana Salisa. Knjiga se sastoji od pet dijelova kojima prethodi više pjesama Glavinićevih suvremenika: Lucido Mancinelli, Sonetto, Simpliciano da Fiume, Sonetto, Rafael Levaković, Knjiga kupcu govori, Kandid Barbarić, Epigramma te Giovanni Vito Zanchi da Fiume, Madrigale. Dva su pjesnika, Lucido Mancinelli i Rafael Levaković, četrnaest godina poslije objavila također panegiričke pjesničke sastavke, ali u izdanju djela koje je izišlo nakon smrti njegova autora. Riječ je o dosad slabo poznatom drugom izdanju Vazetja Sigeta grada Barne Karnarutića, koje je otisnuto u Veneciji kod Bartolomea Ginammija 1639. godine. Zasad jedini poznati sačuvani primjerak nalazi se u Bibliothèque nationale de France u Parizu. I dok je u Glavinićevu djelu funkcija takvih retoričkih umetaka panegirička (pohvala autora Glavinića), odnosno pragmatična (uvjeriti čitatelja da kupi Glavinićevu knjigu), ali bez jasnijega izvanknjiževnoga konteksta, u slučaju je posmrtnoga Karnarutićeva izdanja riječ o društveno-politički angažiranom pjesništvu s ciljem promicanja protureformacijskih ideja te u kontekstu sve intenzivnijega franjevačkog djelovanja.