Procjena brojnosti, gustoće i pokrovnosti majčine dušice (Thymus pulegioides L.) pašnjaka s područja Velike Crkvine - Pajurin, Luka (Array, 2020)
Sustav uzgoja i hranidbe janjadi, odnosno botanički sastav pašnjaka na kojima se janjad uzgaja ima značajan učinak na aromu i sastav janjećeg mesa („efekt teritorija“). Pri tomu znatan doprinos na formiranju arome janjetine imaju terpeni koji se izravno iz biljaka ugrađuju u životinjska tkiva preživača ili nastaju kao rezultat razgradnje klorofila pod utjecajem mikroflore buraga. Stoga je za istraživanja u okviru ovog rada, ali i samog HRZZ projekta “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) od velikog interesa procjena brojnosti, gustoće i pokrovnosti aromatične svojte majčine dušice (Thymus pulegioides L.) s pašnjaka na području Velike Crkvine (Kordun). Rezultati rada pokazuju da na 20 ha površine procijenjenog pašnjaka majčina dušica (Thymus pulegioides L.) ima zamjetnu procjenu učestalosti od 19,2 % ± 4,54 % (95%-tne granice pouzdanosti 10,77 - 27,64 %) i mjerenu gustoću po kvadratnom metru od 0,26±0,09 (95%-tne granice pouzdanosti 0,09 - 0,44), odnosno procijenjenu gustoću od 2,5±0,53 (95%-tne granice pouzdanosti 1,52 - 3,48) stupnja prema Braun-Blanquetu skali s pet stupnjeva od ukupno determiniranih ljekovitih i aromatičnih vrsta krajem lipnja 2019. godine. Nadalje, njezina je pokrovnost procijenjena dronom iznosila 15,8±2,20 (95%-tne granice pouzdanosti 11,71 - 19,89), odnosno pripada 2a i 2b stupnju Braun-Blanquetove devetostupanjske skale.