Oprostite, čije slobodno vrijeme?! iskustvo slobodnog vremena obitelji djeteta s teškoćama u razvoju = Excuse me, whose leisure time?! : perceptions of family leisure amongst families with children with developmental disabilities - Blažević Simić, Ana; Đurašin, Marija (2020)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati iskustvo slobodnog vremena obitelji djeteta s teškoćama u razvoju iz roditeljske perspektive, a koje je u okvirima hrvatske znanstvene zajednice, ali i zemljama regije, dosad tek marginalno tematizirano. Korištena je kvalitativna metodologija te su podaci prikupljeni intervjuiranjem devet majki djece s teškoćama u razvoju. Rezultati pokazuju da majke djece s teškoćama u razvoju slobodno vrijeme obitelji ostvaruju kroz širok spektar aktivnosti te kako prilikom njegova provođenja pridaju važnost interakciji. Pri provođenju slobodnog vremena obitelji majke se susreću s izazovima poput svakodnevnih obveza, stresa, umora te s teškoćama u pronalaženju aktivnosti koje odgovaraju interesima i mogućnostima različitih članova obitelji. Pri ostvarivanju slobodnog vremena obitelji majke koriste strategije poput pomnog planiranja, nabavljanja materijala i pomagala te konzultiranja s drugim roditeljima i stručnjacima s ciljem osiguravanja uspješnijeg slobodnog vremena obitelji. Kao dobrobiti slobodnog vremena obitelji majke prepoznaju povezivanje članova obitelji, razvoj, odmor i zabavu djeteta s teškoćama u razvoju te zrelost i empatiju djeteta tipična razvoja. Kod pitanja mogu li slobodno vrijeme obitelji doživjeti kao slobodno vrijeme, majke daju podvojene odgovore, a od dobrobiti slobodnog vremena obitelji za njih same najviše navode odmor.
The purpose of the paper was to research leisure in families with children with developmental disabilities from the parents' point of view, a topic that has been marginally researched in Croatia as well as in the region. Qualitative methodology was used, and information was gathered by interviewing nine mothers of children with developmental disabilities. The results show that mothers achieve family leisure through a large spectrum of activities, during which they assign great importance to interaction. To organise family leisure, they face numerous challenges (e.g. stress, fatigue, difficulties in finding suitable activities) and use various strategies (e.g. planning carefully, obtaining materials, consulting other parents/experts). As benefits of family leisure, they report family member bonding, relaxation and fun for the child with developmental disability as well as maturity and empathy in the siblings of typical development. However, when asked whether they can use the family leisure as their own leisure, answers were contradictory.
Bibliografija: str. 128-131.
Sažetak ; Abstract.
Tekst usporedno na hrv. i engl. jeziku.
Keywords: Roditelji -- Djeca s teškoćama u razvoju -- Slobodno vrijeme -- Obitelj -- Kvalitativno istraživanje