Trogirski rezidencijalni sklopovi s dvorištem i kulom tijekom srednjega vijeka metodologija istraživanja i principi transformacija = Residential complexes with courtyards and towers in medieval Trogir : research methodology and principles of transformation - Plosnić Škarić, Ana (2020)
Cilj je ovoga rada predočiti metodologiju istraživanja rezidencijalnih sklopova s dvorištem i kulom u Trogiru te principe njihova transformiranja u razdoblju od 13. do 15. stoljeća, koji su uvjetovani novim pravnim, društvenim i ekonomskim okvirom, pri čemu se njihova sudbina sagledava i kroz političke mijene i osobne perspektive njihovih vlasnika.
This paper presents the research methodology concerning the residential complexes with courtyards and towers in Trogir and their transformation between the 13th and 15th century brought about by the new legal, social, and economic circumstances. These processes are examined both from a political perspective and from a personal perspective of their owners.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: 89 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Rezidencijalna arhitektura -- Transformacija -- Metodologija -- Arhivski izvori; Trogir