[Boris Papandopulo, rukopisna ostavština] - Papandopulo, Boris (1906)
Ostavština Borisa Papandopula sadrži 36 jedinica građe u autografima i rukopisnim prijepisima, a uključuje partiture, klavirske izvatke i dionice.
Boris Papandopulo, hrvatski skladatelj i dirigent (Bad Honnef, Njemačka, 25. II. 1906 – Zagreb, 16. X. 1991). Skladao je za sva glazbena područja: orkestralnu (simfonije, simfonijske pjesme, suite i dr.), koncertantnu (velik broj solističkih koncerata) i komornu glazbu, solističke skladbe (posebno za glasovir), glazbeno-scenska djela (opere, balete) i kantate, filmsku glazbu, sakralne skladbe te skladbe za glas ili zbor. Iako je isprva deklarativno pristajao uz nacionalni stil i folklor, Papandopulov je skladateljski izričaj u osnovi antiromantičarski i neoklasicistički. Otvoren za nove glazbene pojave, Papandopulo je rabio i dodekafoniju. Njegov opus pripada u sam vrh hrvatske umjetničke glazbe XX. st. 1968. je dobio Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo.
Keywords: Notirana glazba; Opere; Scenska glazba; Baleti (glazba); Popijevke (glazba); Preludiji (glazba); Valceri (glazba); Partiture; Klavirski izvadci; Dionice (glazba)