Razvoj presadnica kupusa i kelja pod utjecajem tretmana Rivergreen-om® - Vinković, Tomislav, agronom (Array, 2020)
U ovom istraživanju je utvrđen utjecaj tretmana Rivergreen-om® na rast i razvoj presadnica kupusa i kelja u kontroliranim uvjetima. Rivergreen® je prirodni mineralni pripravak za poboljšanje rasta, uroda biljaka te njihovu zaštitu. Ekološki pripravak Rivergreen® je nastao mljevenjem i tribomehaničkom aktivacijom sedimenta kamena iz rijeke Drave. Istraživanje je provedeno tijekom 2018. godine u laboratoriju za povrćarstvo, cvjećarstvo i ljekovito bilje na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. U istraživanju su korištene po dvije sorte kupusa ('Varaždinski' i 'Bijeli futoški') i kelja ('Kapucinski' i 'Željezna glava'). Sjeme navedenih vrsta je posijano u polistirenske plitice napunjene čistim supstratom i supstratom s dodatkom Rivergreen-a®. Također, Rivergreen® je primijenjen i zalijevanjem presadnica s vodenom otopinom u koncentraciji 0,25 %. Nakon obrade podataka, utvrđen je statistički značajan utjecaj tretmana Rivergreenom ® na pojedine parametre rasta i razvoja presadnica kod ispitivanih sorti kupusa i kelja. Kod obje ispitivane sorte kupusa ('Varaždinski' i 'Bijeli futoški') utvrđeno je značajno povećanje suhe i svježe mase nadzemnog dijela presadnica tretiranih Rivergreen-om® u usporedbi s kontrolnim presadnicama. Također, kod sorte kupusa 'Varaždinski' te kelja 'Kapucinski' uočeno je značajno povećanje dužine listova kod tretiranih biljaka. Tretman Rivergreen-om® utjecao je i na povećanje broja listova kod sorte kupusa 'Bijeli futoški' te kod sorte kelja 'Kapucinski', dok tretman nije imao utjecaj na širinu listova niti kod jedne ispitivane vrste.