Učinkovitost smanjenih doza piretrina u suzbijanju mrežaste stjenice platane - Pajač Živković, Ivana (Array, 2020)
Mrežasta stjenica platane Corythuca ciliata Say (Hemiptera: Tingidae) značajan je štetnik platane. Stjenice sišu na listovima čime smanjuju fiziološke funkcije, izazivaju žućenje listova, a za jakog napada uzrokuju i preranu defolijaciju platana. Također su i neugodan molestant u urbanim sredinama. Suzbijanje štetnika otežano je zbog veličine krošnje i opasnosti za zdravlje ljudi i životinja uslijed primjene insekticida, stoga se sve više pozornosti pridaje ekološki prihvatljivijim mogućnostima suzbijanja. U radu je istraživana učinkovitost smanjenih doza biološkog insekticida na bazi prirodnog piretrina u suzbijanju mrežaste stjenice platane. Uz preporučenu dozu, istraživana je učinkovitost ½ doze, 1/5 doze, 1/10 doze, te 1/20 preporučene doze navedenog preparata tijekom laboratorijskog pokusa. Rezultatima je dokazana učinkovitost višestruko smanjenih doza piretrina što upućuje na visoku djelotvornost ovog ekološki povoljnijeg sredstva što je od izuzetne važnosti kod planiranja zaštite u urbanim sredinama gdje je povećana opasnost od kontaminacije ljudi i kućnih ljubimaca uslijed primjene kemijske mjere zaštite bilja.