The historical development of cartography in Albania Povijesni razvoj kartografije u Albaniji - Shehu, Fadil; Shala, Ferat; Berković, Janet (2020)
The aim of this expert paper is to show development in the area of cartography in chronological order from the time when Albania first appeared on maps by well-known Venetian cartographers (with toponyms in Albanian). An overview of various topographic maps and maritime charts is presented, along with the relevant local and international institutions whose main activities were cartography and geoinformation during different periods. An expert opinion is expressed on the current state of cartographic and geoinformation data as a scientific discipline, with a special emphasis on alignment with international standards.
Svrha je ovoga stručnog rada kronološkim redoslijedom prikazati razvoj na području kartografije od vremena kada je Albanija prvi put pronađena na kartama poznatih venecijanskih kartografa s toponimima na albanskom jeziku. Izvršen je pregled različitih topografskih i pomorskih karata, kao i relevantnih lokalnih i međunarodnih institucija u različitim vremenskim razdobljima čija je glavna djelatnost bila područje kartografije i geoinformacije. Izneseno je stručno mišljenje o trenutnom stanju kartografskih i geoinformacijskih podataka kao znanstvene discipline s posebnim naglaskom na usklađivanje tih podataka s međunarodnim standardima.
Internetski izvori: 9 jed.
Summary ; Sažetak.
Tekst usporedno na engl. i hrv. jeziku.
Keywords: Kartografija -- Povijesni razvoj -- Zemljop. karte -- Kartografske projekcije -- GIS -- Nacionalni geoportal; Albanija