Tiskani časoslovi Andrije Paltašića i Dobrića Dobrićevića (Boninus de Boninis) i njihova likovna oprema - Pelc, Milan (Array, 2019)
Ugledna talijanska povjesničarka knjige s oksfordskog sveučilišta, Cristina Dondi, objavila je 2016. opsežnu monografiju o časoslovima Blažene Djevice Marije tiskanima u Italiji do 1500. godine (DONDI 2016). U tom iscrpnom pregledu ranih tiskanih oficija u Italiji opisano je i nekoliko izdanja koja se više ili manje izravno tiču hrvatske kulturne sredine toga vremena. Autorica je opisala i tiskane oficije objavljene u štamparijama dvojice tiskara hrvatskoga podrijetla: Andrije Paltašića u Veneciji i Dobrića Dobrićevića (Boninus de Boninis) u Veroni. Na te ćemo se tiskane oficije, slabo poznate hrvatskoj stručnoj publici, detaljnije osvrnuti u uvodnom dijelu ovoga rada. Težište razmatranja bit će, međutim, na časoslovima Dobrića Dobrićevića, tiskanima u Lyonu, a posebice na njihovoj likovnoj opremi. Naime, Dobrićević je 1481. u Veroni, koliko je poznato, tiskao prvi oficij uopće ilustriran drvorezima, da bi poslije Lyonu objavio još tri izdanja oficija ilustrirana u »francuskom« stilu, kojega su značajke prihvatili i neki venecijanski tiskari tog vremena. On je prepoznatljiv i u likovnoj opremi tzv. Dubrovačkog molitvenika, tiskanog 1512. kod Giorgia Rusconija u Veneciji.